Percről-percre tudósítás modulE funkció segítségével megoldható, hogy a portálon közreadott on-line tudósításokat nem cikkben, hanem külön erre a célra fejlesztett bejegyzésfolyam rendszerben kezeljük. A rendszer támogatja a percről-percre bejegyzésfolyam egyidejű szerkesztését több szerkesztő számára, a folyam azonnali automatikus frissítését, kiajánlását a portálra az olvasók által on-line követhetően. (Akár nyitóoldali dobozban, akár cikkoldalban, cache frissítés nélkül.) A modul tartalmaz egyszerűsített adminfelületről való elérést is, mely lehetővé tesz helyszíni közvetítést, tudósítást akár mobiltelefonról, vagy alacsony sávszélességű mobilnetről, illetve a képek/videók gyors befűzését és közreadását is megoldottá teszi.


Funkcionális specifikáció

A portálon belül mindez egy speciális cikktípussal valósul meg, amiben percről- percre folyamot, azaz folyamatosan bővülő, rövid bejegyzésekből álló cikkeket lehet kezelni. Ezt a cikkmodul alá integráljuk, a következő módon.


A cikknél helyet kap egy olyan pipa, hogy "percről-percre cikk". Amennyiben ezt bejelölik, a cikkfelület megváltozik oly módon, hogy a szerkesztőfelület helyett egy egyszerűsített bejegyzés-feltöltő felület jelenik meg. A cikk többi beállítása (a fenti füles cikkadmin felület) a megszokott módon működik, hogy a portálon a folyamot a cikkekhez hasonló módon lehessen kiajánlani bárhová, akár automatikusan, akár manuálisan, illetve rss-ekben is kimenjen.


Admin felület

A bejegyzés mentése ajax-al történik, a háttérben, tehát oldal újratöltése nélkül. A feltöltőfelületen egyszerű módon van lehetőség videó és kép beszúrására a bejegyzéshez kapcsolódóan.


A tartalmakat a cikkadatbázisban tároljuk, így automatikusan kereshetővé is válik a percről percre tartalma a portál keresőben.


Az aktuális bejegyzés szerkesztése alatt látható a korábbbi bejegyzések listája. Ezen a régebbi bejegyzéseket egy kattintással lehet aktiválni-inaktiválni, valamint törölni. A bejegyzésre kattintva a feltöltő felületen a kiválasztott bejegyzést lehet szerkeszteni, módosítani.


Mobil elérés

A cikkszerkesztő módosításain kívül tartalmaz egy olyan gyors szerkesztőfelület is, ami mobilról vagy mobilnetről is kényelmesen használható, egy linkkel azonnal elérhető, az adminba való belépés nélkül is. Erre a cikkszerkesztőben adunk egy kimásolható egyedi linket, ami erre az egyszerűsített felületre vezet. (természetesen admin jelszó és jogosultság kell a használatához.) Az egyszerűsített felület kompatibilis a mobil böngészőkkel is, szükség esetén authentikálja is a usert. Az egyszerűsített felület alapértelmezetten új bejegyzés beküldésével indul, a fentieknek megfelelően. Ugyanerről a feltöltőről van link a már meglévő bejegyzések listájához, ugyanolyan funkciókkal, mint a cikkszerkesztő felületen.


Frontend megjelenés

A cikklistázó logikákba bekerülnek a percről percre cikkek adatai is, ezáltal a megjelenésüknél jelezni tudjuk az olvasóknak, hogy ez tudósítás (pl. ikonnal) illetve kiírhatjuk az utolsó frissülés időpontját és tartalmát is.


A cikkmegjelenítő oldal listázza a bejegyzéseket címmel, szöveggel és a bejegyzés időpontjával. A lista tizesével lapozható, és időrendben/fordított időrendben is rendezhető egy paraméter megadásával. (pl. az esemény után megfordítható) valamint az olvasó maga is váltogathatja a lista rendezését.


A percről-percre oldal manuálisan és automatikusan is frissülhet az olvasóknak, beállított időnként. (pl. 5 perc)


Fontos, hogy a percről percre cikk minden megjelenésére vonatkozóan a cache azonnal és automatikusan frissül, így mind a cikkszerkesztő, mind pedig az egyszerűsített szerkesztő a bejegyzés mentésekor frissíti a cikk cachet. (Nincs szükség semmilyen manuális cachefrissítésre.)


Ezen felül, a percről-percre cikk kiajánlható külön dobozban is, mely pl. a nyitóoldalon beillesztve kiírja a legfrissebb bejegyzéseket.

arge